Netmore Szórakoztató Portál Poén cuccok, vicces képek és egyebek
Keresés:

Randomizmus

Szőke a hídon
Foci
Kisfiú és kislány
Dinnye
A kutya kocsit vezet
Nincs igazatok! Az én vicceim jobbak!
Born to be Santa
Elmondhatnák azt a vicces dolgot nekünk is!
Na, milyen az új séróm?
Jó buli volt

Hirdetések

Bejelentkezés

Közösség

Szavazás

Hogy tetszik az oldal összességében?

10 ok, hogy miért ne használj Internet Explorert

Ne használj Internet Explorert
Habár az utóbbi időben (hála Istennek) megcsappant az IE népszerűsége, azért még mindig bőven akad, aki használja. Míg egykor az explorer volt a legtöbbet használt böngésző, addig mára Magyarországon a harmadik helyre szorult vissza a Chrome és a Firefox mögött, nem véletlenül. Egyre több felhasználó választ tudatosan browsert és hagyja ott az Internet Explorert, ami a webprogramozók szemében maga az ördög, technikai szemszögből pedig erősen "futottak még" kategória. Minél többen és minél hamarabb váltanak egy épkézláb böngészőre, annál hamarabb adja fel a Microsoft vagy fejleszt végre használható böngészőt. Így vagy úgy de a felhsználók és a webfejlesztők számára is jobb világ lesz.

De nézzük, miért is ne használj IE-t (illetve használj nyugodtan, ha tökön akarod szúrni magad), íme a 10 legnyomósabb ok az IE ellen:
 1. Az Internet Explorer tojik a webes szabványokra
 2. Minden valamire való böngésző tiszteletben tartja a webes szabványokat, hiszen pont az (lenne) a web lényege, hogy platformtól függetlenül közel ugyanúgy nézzenek ki a weboldalak mindenhol. Nos, ha Explorert használsz, ez koránt sincs így, az IE (különösen az ősrégi 6-os verzió, ami az XP alap böngészője volt) ugyanis sosem úgy viselkedik, ahogy kellene. A Microsoft folyton a saját megoldását akarja ráeröltetni a világra, ahelyett, hogy már elfogadott és mások által használt szabványokat követne. Nagyon jó példa az Acid 3 teszt, amit a Firefox és a Chrome is 100%-ra teljesít, az IE8 viszont csak nevetséges 23%-ra. Egy weboldal, ami Firefox, Chrome, Opera és Safari alatt is jól néz ki, IE alatt szétesik vagy nem működik. Lehet erre mondani, hogy "nincs jól megcsinálva a weboldal", de ha 5 böngészőből 1 alatt nem működik, akkor nem a maradék 4 browser a hülye. Ismeritek a viccet ugye...
  Jancsi bácsi megy az autópályán és hallgatja a híreket:
  - Felhívjuk az M1-en autózók figyelmét, hogy egy őrült a forgalommal szemben halad Budapest irányába.
  Jancsi bácsi megcsóválja a fejét, majd azt mondja:
  - Egy? Hát mind!
  Ja és még a Microsoft maga is azt mondja, hogy ne használj IE-t.
 3. Az Explorer frissítése kőkorszaki
 4. Aki Chrome-ot vagy Firefoxot használ, az tapasztalja, hogy elég gyakran érkeznek frissítések, új verziók a böngészőhöz. Ezek a frissítések vagy hibákat javítanak, vagy új funkciót adnak a browserhez. Vajon az Internet Explorer esetében miért nincs annyi frissítés? Vajon azért, mert kevesebb hiba van benne? Koránt sem! Egyszerűen azért, mert a kedves Microsoft csak bizonyos időközönként ad ki frissítést és a böngésző nem az elsődleges terméke, tehát kevesebb figyelmet fordít rá. Ha találnak egy nagyobb hibát a Chrome vagy Firefox kódjában, a javítás és az új verzió általában napokon, néha órákon belül elérhető. Ha ugyanez az IE-vel történik, a Microsoft képes heteket, hónapokat ülni a problémán, mire megmozdítja a hátsóját és kiadja a frissítést. Rendkívüli (tehát nem a patch ütemezés szerinti) frissítést csak igen-igen ritkán adnak ki. Nem érdekük. Nekik az a jó, ha a hibák ki sem derülnek. És mivel zárt forráskódú az Explorer, a Microsofton kívül más nem tud belenézni, hogy esetleg megtaláljon egy hibát.
 5. Az IE potencionális támadási felület
 6. Pontosan az előbbi miatt, az IE még mindig nagy célpontja a hackereknek, vírusoknak és egyéb rosszindulatú kódoknak. Mivel egy kritikus biztonsági hibát is képes a Microsoft javítatlanúl hagyni hónapokig, a "rossz fiúknak" bőven van idejük, hogy ártalmas kódot írjanak és terjesszenek. A többi böngésző esetében sokkal kevesebb idejük van, hiszen hamar betömik a réseket. Egyszerűbben fogalmazva: Explorerrel védtelenebb vagy.
 7. Az Internet Explorer op. rendszer váltásra "kényszerít"
 8. Míg a Firefox vagy a Chrome számtalan különböző operációs rendszeren (Windows, Mac OS X, Linux, BSD) futtatható, addig az IE legújabb verziója, a 9-es csak Windows Vista és Windows 7 alatt fut, a még mindig elég népszerű és sokak által használt Win XP alatt maximum IE8 használható. Tehát, ha XP-t használsz és szeretnéd a legújabb Explorert, akkor bizony oprendszert kell váltanod. A többi böngésző nem kényszerít erre. Windows XP alá is nyugodtan telepítheted a legújabb Firefox 9.-et vagy a Chrome 16.-ot. Ráadásul ahhoz, hogy Windows XP alatt az IE8-at föltelepítsd, jogtiszta Windowsra van szükséged, ami - valljuk be őszintén - nincs mindenkinek. Kár, hogy biztonsági szempontból sem mindegy, hogy a sok warez XP-n IE6 vagy IE8 megy...
 9. Az Explorer semmilyen lényeges újítást nem hozott be a böngészőpiacra
 10. Számtalan hasznos újdonság jelent meg a böngészőkben az elmúlt 10 évben, melyek aztán mindennapivá váltak. Például ki tudna ma már böngészni fülek nélkül? Az újítások többségét a Firefox és az Opera hozta, majd később a Chrome, az IE semmit csak a versenytársakkal tarttotta a lépést (azt is lassan). A minimalisztikus felület, a böngészőfülek, a biztonságos oldalak egyedi jelzése mind-mind olyan funkció, ami ma már az Explorerben is benne van, de másoktól vette át. A Microsoft nem újított semmit a böngészők területén az elmúlt 10 évben.
 11. Kiegészítők
 12. Firefox és Chrome alá megszámlálhatatlan kiegészítő van, amik kényelmesebbé, gyorsabbá, egyszerűbbé teszik a böngészést, megkönnyítik az ember munkáját vagy épp szórakoztatnak. Internet Explorer alá ugyanakkor épp csak egy maroknyi kiegészítő van. Ha szeretnéd kihasználni a lehetőségeket, akkor az IE bizony nem a te böngésződ.
 13. A Mozilla és a Google fizet a megtalált hibákért, a Microsoft nem
 14. Minden fejlesztőnek érdeke, hogy a szoftvereiben minél kevesebb hiba legyen. A Mozilla (Firefox) és a Google (Chrome) fizet azért, ha találsz egy olyan hibát, amit más még nem talált meg és jelented nekik. Ezáltal hamarabb jut tudomásukra a hiba és hamarabb javítják. A Microsoft (IE) ugyanakkor kijelentette, hogy nem fog fizetni a hibajelentésekért, mert nem tartja helyénvalónak ezt a megoldást (finoman fogalmazva, inkább attól féltek, hogy túl sokba kerülne nekik a sok hibajelentés, amit rájuk zúdítanak). Kérdem én: ha a Google-nek van pénze ilyenre, akkor a hasonlóan nagy Microsoftnak ugyan miért nincs? A feketepiacon persze sokkal több pénzt kaphatnak egy-egy hibáért, de még mindig nagyobb eséllyel adja el valaki a hibaleírást a hackerek helyett a Googlnek kevesebb pénzért, mint a Microsoftnak semmiért.
 15. Az Internet Explorer meglehetősen rugalmatlan
 16. Manapság a rugalmasság elég fontos tényező. Sokan ma már több számítógépet használnak, akár különböző rendszereket és fontos, hogy ezek megfelelően működjenek együtt. Mind a Chrome, mind a Firefox beépített lehetőséget tartalmaz a könyvjelzők, jelszavak és egyéb személyes beállítások szinkronizálására, így amit egyik gépen eltároltál könyvjelzőben, azt megtalálod a másik gépen (akár egy másik oprendszeren). Az Internet Explorer erre nem képes. Ezen kívül Chrome-ból és Firefox-ból is van hordozható verzió, amit nem kell telepíteni, hanem - akár egy pendriveról - egyszerűen használható. A megszokott környezetet tudod használni, bármilyen gépnél is vagy. Az Explorer viszont olyannyira beépül a rendszerbe, hogy egy hordozható verziót létrehozni és használni is nehézkes (bár nem lehetetlen).
 17. Sebesség
 18. Az IE egyértelműen lassú. Nagyon sokáig eléggé sokadrangú kérdés volt a böngészőknél a sebesség, de aztán jött a Chrome. A Chrome mindent ver sebességben, akár a betöltés, akár a megjelenítés vagy a javascript sebességet nézzük. Habár az IE9 már (kényszer hatására) elég gyorsra sikerült, még mindig elmarad a Firefoxtól és a Chrometól. Ha a sebesség fontos, egyértelműen a Chrome a nyerő.
 19. Formátum-kezelés
 20. Az Internet Explorernek mindig is problémája volt a különböző fájlformátumokkal. Az IE7 előtti verziók nem kezelték az alfa csatornás PNG fájlokat, emiatt sok weboldalon bizonyos képek átlátszó vagy félig átlátszó háttere egyszínűvé vált. A manapság már eléggé elterjedt SVG vektorgrafikát (amit pl. a Wikipedia rendszeresen használ grafikonokhoz) az IE8 és korábbi verziói egyáltalán nem kezelik, a 9-es verzióban is csak limitált támogatás van. Mindkét fileformátumot (SVG és PNG) a kezdetektől fogva helyesen kezeli a Firefox és a Chrome is.
 • +1: Az Internet Explorert használók IQ-ja alacsonyabb
 • Ez nem vicc! Egy internetes IQ tesztben a válaszok mellett eltárolták a felhasználók böngészőjének típusát. Az eredmény persze nem volt meglepő: az IE használók intelligencia hányadosa alacsonyabb volt. A "legokosabbak" az Opera felhasználók voltak.

Az Internet Explorer egyszerűen sok szempontból hibás böngésző. Ha megkérdezel 10 webprogramozót, hogy melyik böngészőre a legnehezebb fejleszteni, mind a 10 az Explorert fogja mondani. Web programozók és designerek tízezrei anyáznak, káromkodnak és túlóráznak minden nap az IE inkompatibilitása miatt. Mutasd meg a támogatásod feléjük, ne használd ezt a romhalmazt. A továbbiakat rátok bízom. :)

És egy kis humor:

Mire jó az Internet Explorer

Még pár olvasnivaló ebben a témában:Hozzászólások

kurwa jó a cikk

Nem azért , de ki használ egyáltalán explorer-t ? :D

"Nem azért , de ki használ egyáltalán explorer-t ?"
A világ nagy része, tudniillik a legelterjedtebb böngésző.
Talán illene előbb tájékozódnod a témában, mielőtt ilyen kijelentéseket teszel.

11. ok: aki explorert használ az b*zi

A te hozzászólásodból is tükröződik, hogy mekkora intelligenciával rendelkezel...

Az Internet Explorert használók IQ-ja alacsonyabb...
Ehhez csak ennyit: http://mashable.com/2011/08/03/ie-users-dumb-hoax/ .

Az Opera a legjobb


Lapletöltések száma: 215881