Netmore Szórakoztató Portál Poén cuccok, vicces képek és egyebek
Keresés:

Randomizmus

Légzsák
A szerelmes malac...
Szex-kresz
A vad kismacska
Mosolyogj!
Csapjunk egy jó bulit!
Forever alone
Kábel dzsungel
Mint a mókus fenn a fán

Hirdetések

Bejelentkezés

Közösség

Szavazás

Hogy tetszik az oldal összességében?

Állítsuk meg az Internetes cenzúrát! SOPA / PIPA tiltakozó akció

STOP SOPA

Ha fontos neked az Internet szabadsága, akkor kérlek olvasd el ezt a cikket! Egy készülő amerikai törvényen múlik most az Internet jövője. Habár a tiltakozások hatására elnapolták a törvény szavazását, nem vetették el teljesen!

Mi az a SOPA / PIPA ?

Ez a két rövidítés két készülő USA törvényt takar, amik elméletileg a kalózkodás és az illegális letöltések ellen szólna. Azonban túlságosan lazán és általánosan van szövegezve (ahogy azt már a politikusoktól megszokhattuk) és gyakorlatilag korlátlan hatalmat ad a jogtulajdonosok (médiamágnások, lemez- és filmkiadók) kezébe. Ugyanis a törvény értelmében akár egyetlen olyan link miatt is letilthatnak egy weboldalt, ami szerintük illegális tartalomra mutat. Ezért ez a törvény lehetetlenné tenné az összes olyan weboldal működését, ahol a felhasználók küldenek be tartalmakat.

Ha ez egy amerikai törvény, miért érdekeljen engem?

Képzeld el, hogy egy nap keresni akarsz valamit a wikipédián, de csak egy nagy piros figyelmeztetést látsz, hogy az amerikai kormány letiltotta az oldal működését, mert volt egy cikk a wikipédián, ami a piratebay oldalára mutatott. Hangsúlyozom EGYETLEN hivatkozás is elég, hogy letiltsanak egy oldalt. Ha elfogadják a törvényt, akkor bármilyen olyan oldal félhet a letiltástól, ahol a felhasználók saját tartalmat tölthetnek fel. A teljesség igénye nélkül pl. a jövőben eltűnhet: a Youtube, a Wikipédia, a Flickr, a Reddit, a Facebook, a Wordpress, de még akár a Google is megszenvedheti, hiszen bőven akad olyan link a keresésekben, ami illegális tartalomra mutathat. Ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni ezt a problémát!

Mit tehetnék én innen Magyarországról?

Több dolgot is tehetsz. Először is informálj erről a törvényről minél több embert! Elküldheted az ismerőseidnek ezt a cikket és a cikk végén találsz pár linket további információkkal.
Ezen kívül aláírhatod a petíciót. Minél többen írjuk alá, annál jobb.
Ha pedig vannak ismerőseid / rokonaid / barátaid az USA-ban, beszélj velük, hogy emeljék fel ők is a hangukat a SOPA és a PIPA ellen! Keressék meg az illetékes képviselőjüket és kérjék meg, hogy szavazzon nemmel a törvénytervezetre. Sok ember együtt képes megváltoztatni a döntésüket... nekik is fontos az újraválasztásuk...
Frissítve: Eredetileg január 24.-én lett volna egy szavazás a SOPA törvényről. A "blackout day" akció miatt (amikor egy napra elsötétült a Wikipedia, a Reddig és még sok más weboldal) kicsit hátráltak ugyan a képviselők, de a SOPA továbbra sem halott, mert a lobbi nem adja fel és később (esetleg átdolgozott formában) újra elő fogják venni. Később erről is olvashattok majd egy cikket. Most még a PIPA kérdése van szem előtt, amiről februárban terveznek szavazást. Addig minél több emberhez el kell juttatni az információt!

Kik vannak emögött a törvény mögött?

Elsősorban a film- és zenekiadók, szórakoztatóipari szereplők, akik túl messzire mennek a még nagyobb bevétel érdekében és el akarják tiporni az Internet szabadságát, hogy ugyanolyan szabályozott és elbutító legyen, akár a TV. Sok nagy cég támogatja ezt a kezdeményezést, mint pl. a Disney, a Ford, a Coty, a Sony, a Nike, az Adidas, vagy a Philip Morris. Itt egy lista arról, hogy kik támogatják a dolgot. Tiltakozásként azt is megteheted, hogy egy ideig nem veszel Sony vagy Nike cuccokat, vagy nem szívsz Philip Morris cigit (elég sok márkát gyártanak).

Kik vannak a törvény ellen?

Gyakorlatilag minden olyan cég, vagy szervezet, ami az online felhaszálói tartalmakra épít, vagy, aminek fontos az Internet szabadsága és függetlensége. Pl.: Google, Wikimedia, Mozilla és még sokan mások.

Hol informálódhatok még?

Néhány oldal a témában, amit érdemes elolvasni és elküldeni másoknak:
American Censorship
SOPA Blackout
SOPA Strike
Itt megnézheted, kik sötétítették el az oldalukat tiltakozásul
Petíció (ezt mi is aláírhatjuk)
Google petíció (USA polgároknak)
A Wikipédia közleménye
Az Index cikke a Wikipedia elsötétítésről

Tedd meg, amit tudsz! Állísuk meg az Internet cenzúrázását, amíg még nem késő!

Lapletöltések száma: 215161